De prijs van Amazon: wat ben je kwijt?

Lucas Koren
Marketplace Specialist
get in touch

Met de komst van Amazon naar Nederland opent er een wereld van nieuwe commerce mogelijkheden. Zo kun je als retailer je internationale ambities via deze marketplace waarmaken en je sales een behoorlijke boost geven. Maar voordat je zover bent, wil je natuurlijk wel kunnen inschatten wat de kosten zijn van Amazon. En hoewel dat verschilt per geval, is een globaal overzicht best mogelijk.

 

Kies je Amazon account

Er zit een verschil in verkoper- en leveranciersaccount. Ben je een verkoper (seller) dan verkoop je direct aan de consument. Als leverancier (vendor) dan koopt Amazon de producten bij jou in en verkoopt dit door. Een vendor-account krijg je alleen op uitnodiging.

Als verkoper betaal je 39 euro per maand voor de dienstverlening. Dat is een vast bedrag dat niet onderhevig is aan hoeveel je wel of niet verkoopt. Voor dit bedrag kan je ook gebruikmaken van alle Amazon tools.

 

Amazon platform fees

Andere kosten die je maakt worden belast via de verkoop van je producten. Amazon heeft bepaalde productcategorieën met de percentages van hoe de bruto verkoopwaarde van producten die daarbinnen vallen belast worden. In sommige categorieën liggen de marges vrij hoog. De tarieven zijn daarentegen wel flexibel en worden bepaald op basis van omloopsnelheid, vraag en concurrentie. Je moet er hoe dan ook voor zorgen dat je eigen marge voldoende is om rendabel te blijven.

Voor nu kun je uitgaan van de volgende percentages:

  • Boeken: 15%
  • Software en videogames: 15%
  • Schoenen en tassen: 15% (als de totale verkoopwaarde tot 75 euro is)
  • Kleding en accessoires: 17%
  • Schoenen en tassen: 18% (als de totale verkoopwaarde boven de 75 euro is)
  • Gift cards: 20%

Om uit te rekenen wat het precies kost om een product op Amazon te verkopen, kun je gebruik maken van de revenue calculator. Voer het Amazon productnummer (ASIN) in van het desbetreffende product en de marge wordt berekend. De code kun je op Amazon vinden als het product al verkocht wordt, omdat elk type product een unieke ASIN krijgt. Zo krijg je een idee wat de kosten zijn en kun je vervolgens bepalen of het voordelig is te kiezen voor eigen fulfillment of Fulfillment By Amazon. In het laatste geval kies je ervoor om Amazon de logistieke afhandeling te laten doen. Je stuurt dan alle producten naar een magazijn van Amazon, zodat je zelf geen afspraken met een vervoerder hoeft te maken. De kosten hiervoor liggen rond de vijf procent van de verkoopwaarde. Meer weten over Fulfillment by Amazon? In de story De logistiek van marketplaces: welke optie kies je? hebben wij de voor- en nadelen op een rij gezet.

Je kunt ook gebruik maken van de pan-FBA, waardoor je in alle vijf EU-markten van Amazon kunt verkopen. Heel handig als je internationale ambities hebt, want Amazon regelt de opslag en distributie en laat op basis van het algoritme voorspellen waar de volgende verkoop zal plaatsvinden. Zo kunnen ze snel inspelen op welke voorraden in welke distributiecentra moeten liggen en snelle levering in het buitenland garanderen. Dan heb jij daar geen omkijken meer naar.

 

Retourneren op Amazon

Ook aan het retour zenden van producten hangt een prijskaartje. Amazon vergoed de referral fee die je hebt betaald, maar brengt wel een refund administration fee in rekening. Dat is een bedrag van vijf euro of twintig procent van de referral fee.

 

Amazon marketing

Organische zichtbaar op Amazon kan een grote uitdaging zijn. Zeker als je net komt kijken en je seller-ranking nog laag is. Daarom heb je reviews en verkopen nodig. Maar om die te krijgen, moet je dus eerst zichtbaar zijn. Door middel van adverteren, is dat relatief snel mogelijk.

De kosten voor Amazon marketing fluctueren afhankelijk van welke mogelijkheden je benut en hoe je converteert. Daarnaast is het echt belangrijk dat je je realiseert dat adverteren op Amazon niet op zichzelf staat. Je presteert beter als ook je eigen brandstore op Amazon op orde is, je goede service biedt, en gebruik maakt van Amazon A+ Content. Je kunt heel veel meerwaarde uit Amazon halen, zolang er tijd en moeite wordt gestoken in het beheren van je Amazon account. Hier kun je zelf heel veel moeite (en dus impliciete kosten) in steken, maar het inschakelen van een bureau dat Amazon diensten levert scheelt een hoop kostbare tijd en zorgt voor betere resultaten!

 

Een waardevolle investering

Het is moeilijk om precies in te schatten wat de kosten zullen zijn als je gebruik maakt van Amazon. Dat hangt van veel verschillende factoren af: producttypen, eigen distributie en welke marketing je inzet. Voor nu klinkt het wellicht wat overweldigend – en Amazon is zeker niet goedkoop – maar als je eenmaal de fijne kneepjes van het Amazon vak in de vingers hebt, of je hebt een partner gevonden die dat precies voor jou doet, dan wegen de kosten zeker op tegen de baten!

get in touch