De logistiek van marketplaces: welke optie kies je?

Tim Schweig
Marketplace Specialist
get in touch

Je bent zover: je hebt een succesvolle webshop en bent aangesloten bij de grotere marketplaces bol.com en Amazon. Maar dan rest je nog de volgende vraag: hoe ga je de verzending van jouw producten regelen? Sluit je een overeenkomst met een bezorgdienst naar keuze (Fulfillment by Merchant) of maak je gebruik van Logistiek via bol.com (LVB) en/of Fulfillment By Amazon (FBA)? We leggen uit hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

 

Fulfillment by Amazon (FBA): hoe werkt het?

Heb je een seller account dan kan FBA je enorm ontlasten. Je hebt namelijk geen omkijken naar het logistieke proces rondom bestellingen. Let wel, deze optie geldt alleen voor sellers. Als vendor verkoop je je producten direct aan Amazon waarmee de verkoop en afhandeling in hun handen ligt. Voor een vendor account moet je uitgenodigd worden, dus vanzelfsprekend beginnen de meeste retailers met een seller account. En dan wil je je natuurlijk kunnen focussen op omzet en niet op logistieke rompslomp. Zo werkt FBA:

1. Je stuurt je te verkopen producten naar Amazon. Je kunt ervoor kiezen je voorraden bij één van de fulfillment locaties van Amazon in Europa neer te leggen. Je maakt dan gebruikt van het European Fulfillment Network (EFN) van Amazon. In dit geval hoef je dus alleen in dit ene land BTW af te dragen. Nadeel is wel dat je cross border fees zal moeten betalen.

Wanneer je gebruik maakt van Pan European Fulfilment (PAN), zal Amazon op basis van verkoop prognoses jouw producten over hun distributiecentra verdelen in Europa. Jij stuurt ze naar één land en Amazon doet de rest. Het grote voordeel hiervan is dat je geen cross border fees betaalt. Wel zal je in meerdere landen BTW moeten afdragen. Dit kan voor de nodige administratie kan zorgen.

Meer weten over de verschillende BTW regels? Je leest er alles over in ons blog: Leuker kunnen we het niet maken, wel duidelijker: BTW op marketplaces.

2. Amazon zorgt voor de opslag in hun warenhuizen. Dat is gegarandeerd veilig. Mocht een product beschadigd raken in het warenhuis, vergoedt Amazon de kosten.

3.
Wanneer een klant een bestelling plaatst, zorgt Amazon ervoor dat de producten verpakt, verzonden en geleverd worden. Ze regelen de gehele transactie en updaten de inventaris.

4.
Retouren? Ook dat regelt Amazon. Ze volgen de bestelling ook op bij de klant en of deze tevreden is. Het behandelen van feedback ligt wel bij de verkoper.

5.
Elke twee weken betaalt Amazon uit. Ze trekken de fees van de winst af en storten het resterende bedrag op je rekening.

Maak je gebruik van FBA dan scheelt dat je heel wat werkzaamheden omtrent het bestellen, verzenden en retourneren. Hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan, zoals kosten voor het opslaan van de producten en fulfillment fees. Je kunt daarentegen wel weer rekenen op de uitstekende service die Amazon biedt – waarschijnlijk beter dan je als ondernemer zelf kan bieden. Daarnaast biedt FBA toegang tot een van de grootste fulfillment netwerken in de wereld. Dit betekent dat je kun distribueren naar een internationale markt, zonder zelf kostbare tijd te besteden aan hoe je dat moet doen. Zo kun jij je focussen op het laten groeien van je onderneming, zonder dat je je bezig hoeft te houden met de distributie (of iemand daarvoor moet inhuren), klantenservice, internationaal bereik, en het regelen van opslagruimte.

 

Waar moet je op letten met FBA?

De voordelen van FBA spreken voor zich, het ontlast je behoorlijk. Toch zijn er natuurlijk nog wel enkele zaken waar je zelf verantwoordelijkheid voor moet dragen. Amazon update je inventaris bij een verkoop, maar het bijhouden van je voorraad en ervoor zorgen dat je producten altijd leverbaar zijn, ligt bij de retailer. Dat geldt ook voor de keuze welke producten je wilt verkopen. Daarnaast is de marketing en de vindbaarheid van de artikelen ook aan de verkoper.

 

Logistiek via bol.com (LVB): waar moet je op letten?

Bol.com hanteert hetzelfde principe als Amazon. Met LVB heb je als ondernemer geen omkijken naar het logistieke proces rondom je bestellingen (en retouren) en kun je ook gebruik maken van de opslagruimtes. Bovendien worden je artikelen automatisch Select-artikelen. Dat betekent dat je klanten profiteren van de voordelen die dat biedt. De Nederlandse marketplace stelt zelfs dat LVB de kans op het koopblok, waarmee je conversiecijfers gemiddeld met dertig procent stijgen.

Wil je gebruik maken van LVB dan moeten je producten voldoen aan enkele voorwaarden, want niet alles producten zijn geschikt. Zo kun je alleen gebruik maken van de dienst als de producten nieuw zijn, maximaal 75x55x45 cm, maximaal tien kilo wegen, zeker nog honderd dagen houdbaar zijn na de verkoop, en als ze geen gevaarlijke stoffen bevatten. De kosten voor LVB zijn afhankelijk van het type product.

 

Fulfillment by Merchant (FBM)

Wil je als seller zelf controle uitoefenen over het logistieke bestelproces, dan is FBM de logische keuze. Je betaalt dan geen service fee en hoeft de producten niet naar de warenhuizen van Amazon en bol.com te versturen. Als retailer ben je dan zelf verantwoordelijk voor het afhandelen van de bestellingen, verzendingen, retouren én je klantenservice. Dat scheelt kosten die je normaliter aan de betreffende marketplace zou moeten betalen, maar levert in de meeste gevallen wel veel extra werk op. De vraag is dus hoeveel tijd je kwijt bent aan het logistieke proces en klantenservice, hoeveel dat onder de eindstreep kost en of dat opweegt tegen de tarieven die Amazon en bol.com hanteren. Let wel op dat Select en Prime leden van extra voordelen kunnen genieten bij producten die via LVB en FBA worden aangeboden. Via FBM vervallen deze voordelen.

 

Wanneer kiezen voor FBM?

Gebruik maken van FBM is vooral voordelig als de verkochte producten exclusief zijn. Als je dan kiest voor FBM kun je namelijk een persoonlijke dienst bieden die passen bij die exclusiviteit, waardoor je de geloofwaardigheid van je merk vergroot. Ook spreekt het voor zich dat wanneer je een kleiner aanbod hebt, de moeite en kosten van het zelf verzenden niet opwegen tegen de voorwaarden van FBA en LVB. Hierdoor kun je meer uit je marges halen.

Andere voordelen liggen vooral in de controle van het logistieke proces en het bijhouden van de voorraad: er is minder papierwerk, omdat je direct zaken doet met de koper, je bent niet afhankelijk van de voorwaarden die de marketplaces aan je bedrijf stellen wat meer vrijheid biedt in het runnen van de business, als verkoper heb je bovendien een beter inzicht in de inventaris (wat goed verkoopt en waar je veranderingen moet doorvoeren), en er zijn geen onverwachte kosten omdat je zelf de financiën bijhoudt.

 

FBA x LVB x FBM

De keuze voor FBA, LVB of FBM hangt volledig af van de middelen die je op dit moment tot je beschikking hebt en de doelstellingen die je hebt. Met VNDR kijken we naar de juiste oplossing voor jouw bedrijf. Kies je voor FBM dan richten we samen het logistieke proces in. We werken met verschillende partners waardoor we altijd een passende partij vinden die de verzending afhandelt. Is FBA en/of LVB geschikter voor je business, dan helpen we je op weg om dit op te starten. Zo heb je geen omkijken meer naar de praktische invulling van de verkoop en behoud je de focus op het vergroten van je omzet.

get in touch