Leuker kunnen we het niet maken, wel duidelijker: BTW op marketplaces

Tim Schweig
Marketplace Specialist
get in touch

Marketplaces bieden een mooie kans om in het buitenland te verkopen. Maar voordat je aan de slag gaat met het veroveren van de internationale markt, zijn er wel wat regels omtrent het afdragen van BTW die verschillen per land. Dat maakt de verkoop er niet makkelijker (en zeker niet leuker) op. Daarom maken we overzichtelijk hoe het afdragen van belastingen werkt in de verschillende landen, want als je dat eenmaal onder de knie hebt, kun je je administratie en logistiek aanpassen, zonder dat je uiteindelijk voor vervelende verrassingen komt te staan.

Elk land heeft belastingregels waar je je aan moet houden, onafhankelijk van welke marketplace je gebruikt. Stel, je hebt internationale ambities en wilt uitbreiden over de grens, dan kies je een marketplace die die mogelijkheid biedt. In veel gevallen komt dat neer op Amazon. Daarom gebruiken we Amazon als voorbeeld. Kies je een andere marketplace dan gelden vaak dezelfde regels, denk bijvoorbeeld aan je bol.com verkopen op de Belgische marketplace.

 

De verschillende opties

Als je gebruik maakt van Fulfillment By Amazon (FBA) en je producten dus door Amazon laat verschepen en opslaan, zijn er twee manieren om met de BTW-regels om te gaan: het European Fulfullment Network (EFN) en de Pan European Fulfillment (PAN). Kies je ervoor om je eigen logistiek te regelen, dan valt dat onder Fulfillment By Merchant (FBM) en gelden er weer andere regels wat betreft de BTW.

European Fulfillment Network
De eerste is om ervoor te kiezen je voorraad in één magazijn op te slaan, wat voor nu nog betekent dat je in Europa kunt kiezen uit Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië, en Spanje, omdat Amazon nog geen magazijn(en) in Nederland heeft staan. Dat betekent tevens dat je in dat land BTW betaalt (naast wat je aan Nederlands afdraagt als ondernemer). Je maakt dan gebruik van het European Fulfillment Network (EFN) van Amazon. Wat er dan gebeurt, is dat je je vracht naar dat warenhuis verscheept, waarmee je dus goederen importeert. Veelal betaal je daar VAT of cross border fees als Amazon vanuit die locatie jouw producten naar klanten in andere landen stuurt. Deze cross border fees liggen tussen de twee en zes euro per stuk. Hoe het ook zij, je verkoopt vanuit dat specifieke land en niet vanuit Nederland, waardoor een lokaal BTW-nummer nodig is. Het is dus belangrijk om eerst een BTW-nummer te regelen, voordat je je voorraad verscheept naar de buitenlandse warenhuizen van Amazon.

Pan European Fulfillment
Een andere optie is gebruik maken van de Pan European Fulfillment (PAN), waarmee je Amazon de vrijheid geeft om de voorraad over verschillende landen te verdelen. Zij doen dat zelf, jij hoeft jouw voorraad naar slechts één land te sturen. Dit betekent dat je geen cross border fees meer betaalt, maar waarschijnlijk wel in meerdere landen BTW moet afdragen. En dat afdragen van BTW kan zomaar inhouden dat je voor zeven Europese landen een BTW-nummer nodig hebt: Groot Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en Tsjechië. In de laatste twee landen staan geen magazijnen, maar wanneer je een grote afzetmarkt in Tsjechië en/of Polen hebt die vanuit Duitse warenhuizen bevoorraad worden, dan moet je ook voor die landen een BTW-nummer aanvragen.

Fulfillment by Merchant (eigen logistiek)
Voor nu moet je voor de opslag van je producten door Amazon sowieso nog naar het buitenland. Dat betekent dat je BTW verschuldigd bent aan het land van de opslag, of je nu door Amazon je verzendingen laat doen of dit zelf regelt. Natuurlijk hoef je er niet voor te kiezen om je producten in een Amazon magazijn op te slaan. Als je zelf opslagruimte hebt in Nederland en vanuit die locatie naar het buitenland wilt verzenden, draag je alleen BTW af aan Nederland mits je onder de omzetdrempels per land blijft.

Meer weten over de voor- en nadelen van de verschillende logistieke opties? Je leest er alles over in ons blog: De logistiek van marketplaces: welke optie kies je?

 

De omzetdrempel

Voor nu moet je voor de opslag van je producten dus sowieso nog naar het buitenland. Dat betekent dat je BTW verschuldigd bent aan het land van de opslag, of je nu door Amazon je verzendingen laat doen of dit zelf regelt. Natuurlijk hoef je er niet voor te kiezen om je producten in een Amazon magazijn op te slaan. Als je zelf opslagruimte hebt in Nederland en vanuit die locatie naar het buitenland wilt verzenden, draag je alleen BTW af aan Nederland. Dat klinkt wellicht eenvoudiger, maar bij die optie komt weer andere administratie kijken qua verzending, provisies etc.

Op welke wijze je ook opslaat en verstuurt, je moet rekening houden met de zogeheten ‘omzetdrempel’. Dit is een vastgesteld bedrag per land waar je naartoe exporteert. Ga je daar overheen, dan moet je een BTW-nummer aanvragen in het land waar je over de drempel gaat om daar belasting af te dragen. Stel, je verkoopt als Nederlandse ondernemer vanuit een warenhuis in Duitsland en je gaat over de omzetdrempel van Spanje heen, omdat je daar zoveel verkoopt, dan moet je dus aangifte doen in Duitsland, Nederland en Spanje.

  • Groot-Brittannië: £70.000,-
  • Duitsland: €100.000,-
  • Italië: €35.000,-
  • Frankrijk: €35.000,-
  • Spanje: €35.000,-

Een uitzondering op deze regel is de levering aan BTW-plichtige buitenlandse bedrijven. Zij hebben recht op een nul procent factuur vanuit jou.

 

Wanneer BTW-aangifte doen?

In Nederland ben je verplicht om per kwartaal aangifte te doen. Dat is in veel andere landen precies zo. Uiteraard zijn daar weer uitzonderingen op. Zo kun je in Groot Brittannië zelf kiezen wanneer je aangifte doet. Red je 31 december niet, dan mag het ook op 31 januari, mits van te voren aangegeven bij de registratie. Let er wel op dat je een Britse bankrekening nodig hebt om BTW terug te kunnen vragen.

Voor Duitsland geldt dat je in het eerste jaar dertien keer aangifte doet: elke maand en over het gehele jaar. Na die periode schakel je terug naar een kwartaalopgave. In Frankrijk doe je standaard maandelijks aangifte.

 

Plus de Amazon fees

Bij het bepalen van je productprijs is het verstandig om door te rekenen welke kosten je nu kwijt bent aan BTW, cross border fees en de niet te vergeten Amazon provisie. Deze provisie wordt over elke gerealiseerde verkoop doorberekend, afhankelijk van de productcategorie en of je eventueel gebruik maakt van FBA. Normaliter zou je over die fees weer extra belasting moeten betalen om later terug te vorderen, maar gelukkig geldt Amazon op dit moment als buitenlandse entiteit waardoor je een 0% btw factuur kunt krijgen wanneer je een geldig BTW nummer kunt overleggen.

 

BTW en het totaalplaatje

De prijs voor je producten hangt gezien de BTW-regels volledig af van in welke markt de consument zich bevindt. Als verkoper is het de moeite waard om een deep dive in de regels te doen, of je in ieder geval goed te laten informeren door experts. Afhankelijk van je doelstellingen en werkwijze kun je vervolgens bepalen hoe je dit onderdeel moet aanvliegen in combinatie met andere regels. Staar je vooral niet blind op de BTW, maar blijf het totaalplaatje in de gaten houden. Uiteindelijk is de belasting niet leuker te krijgen, maar altijd een onderdeel van zakendoen. We kunnen het hoogstens een beetje duidelijker maken!

get in touch