In vijf hacks naar een hogere omzet tijdens Amazon Prime Day 2021

Lucas Koren
Marketplace Specialist
get in touch

Amazon Prime day is coming up: 21 en 22 juni is het zover. Dan trapt het grootste jaarlijkse Amazon-event af waar Prime-leden kunnen profiteren van kortingen en massaal aan het shoppen slaan. Ter illustratie: in 2019 zijn er 175 miljoen (!) producten verkocht op Prime Day. Amazon verkocht toen meer dan op Black Friday en Cyber Monday samen in 2018. Dat betekent goede deals voor leden, maar nog betere omzetten als je het slim speelt als seller. Hoe kun je je nog voorbereiden?

Prime Day vindt jaarlijks rond de zomer plaats, maar was vorig jaar verschoven naar het najaar in verband met COVID-19. De eerste Prime Day werd vijf jaar geleden geïntroduceerd om Amazon’s twintigjarige jubileum te vieren. De rest is geschiedenis; het is een van de grootste, jaarlijkse sales op Amazon. Als seller wil je daar natuurlijk de vruchten van plukken. Met deze vijf hacks gaat dat sowieso lukken.

 

Hack 1: Kies je aanbiedingen & optimaliseer

Natuurlijk gooi je niet al je producten in de aanbieding, maar welke kies je dan wel? Prime Day leent zich uitstekend voor de bestsellers die je graag extra pusht. Waar je op moet letten:

  • Zorg dat je ze voldoende op voorraad hebt
  • Dat ze minimaal vijftien reviews hebben
  • En een 3,5-sterren rating of hoger hebben
  • Het oog wil ook wat, dus zorg voor de beste afbeeldingen
  • En uiteraard voor SEO-geoptimaliseerde content
  • Split test je A+ content met de split-testing feature van Amazon (US) om je conversie te verhogen

Wat je vooral moet onthouden, is dat content echt het onderscheid kan maken. Het is dus belangrijk dat je niet alleen de juiste producten kiest, maar je product listings ook optimaliseert voor conversies. Loop al je teksten en afbeeldingen nog eens na om te kijken of ze echt onderscheidend zijn. Check je titels, bulletpoints, afbeeldingen en beschrijvingen, zodat je zeker weet dat alles up to date is. Enige optimalisatie in aanloop naar Prime Day is geen overbodige luxe.

 

Hack 2: Maak een aparte categorie

Heb je een brandstore? Maak dan een aparte Prime Day categorie, zodat bezoekers meteen zien waar de deals voor die dag te vinden zijn. Een beetje sturing in de customer journey kan je zomaar meer conversie opleveren. Op deze aparte Prime Day landingspagina laat je alle deals en kortingen zien en je kunt hiernaar doorverwijzen in je Prime Day advertenties, zodat klanten sneller overgaan tot een aanschaf.

 

Hack 3: Zorg voor voorraad

Niets zo erg als niet voldoende voorraad hebben tijdens een dag waarin je juist extra omzet kan genereren. Het is zo’n simpele tip, maar makkelijk over het hoofd te zien in de vele voorbereidingen. Op basis van eerdere data (als je bijvoorbeeld voorheen al verkocht hebt tijdens Black Friday) kun je bepalen hoeveel meer je ongeveer gaat verkopen. Op basis daarvan zorg je dus voor een passende voorraadstrategie. Dit betekent overigens niet dat je ‘voor de zekerheid’ maar enorm veel in moet slaan, want dan zit je naderhand met een overschot dat niet opweegt tegen de verkopen die je gedaan hebt. Maak je overweging voor hoeveelheden dus zorgvuldig.

 

Hack 4: Check je logistiek

Voorraad op orde, maar de logistiek niet? Dan kom je natuurlijk niet ver. Regel jij je bestelling via Fulfillment by Merchant (FBM)? Dan vervallen de voordelen voor Prime leden en heb je weinig aan Prime Day. Wil je toch extra winst halen uit de jaarlijkse sale, dan kan overstappen op Fulfillment By Amazon (FBA) een slimme zet zijn. Met FBA heb je geen omkijken naar het logistieke proces rondom bestellingen. Je stuurt je voorraad naar de Amazon, zij verdelen het over hun warenhuizen (afhankelijk van je markt), en regelen verpakking, verzending en retouren. Daarbovenop checken ze de klanttevredenheid. Zeker in aanloop naar de feestdagen en met de toename in online aankopen door COVID-19, scheelt FBA je enorm veel kopzorgen.

 

Hack 5: Stel je marketing en ads op tijd in

Als je nog geen optimalisaties hebt uitgevoerd op je bestaande campagnes dan is dit het moment. In de aanloop naar Prime Day is het belangrijk om op de belangrijkste producten extra in te zetten. Let op je automatisch ingestelde biedingen en hoe je eventueel kan optimaliseren door deze te verplaatsen naar een handmatige campagne om extra op te concurreren. Tijdens Prime Day zorg je er vervolgens voor dat je genoeg budget hebt ingezet, zodat je niet in de kortste keren zonder zit en aan zichtbaarheid inboet.

Zet Sponsored Ads en DSP in om in de verschillende fases van de customer journey potentiële klanten aan te spreken. Denk daarbij breder dan de standaard Sponsored Brands ads en gebruik video. Dit levert je weer een onderscheidend voordeel op, omdat je extra opvalt. Dit heeft een gunstige uitwerking op je CTR.

Naast ads kun je natuurlijk ook qua marketing wat extra’s doen. Als je bijvoorbeeld een e-mailbestand hebt met je subscribers is het een goed idee om van te voren een e-mailcampagne op te zetten. Daarbij herinner je ze niet alleen aan je merk en Prime Day zelf, maar krijgen ze ook direct een positieve associatie met je merk. Dat gaat je op de dag zelf extra omzet opleveren. Volgens onderzoek van Adobe Digital Insights kan dat zelfs oplopen tot een winsttoename van 52% ten opzichte van de 23% van sellers die dat niet deden.

Buiten ads en ludieke marketingacties kun je je ook aanmelden voor het aanbieden van zogeheten lightning deals tijdens Prime Day. Dit zijn gelimiteerde deals die gelden voor specifieke producten tijdens specifieke momenten. Hoe je dat doet en aan welke voorwaarden je acties moeten voldoen, vind je in de Amazon’s deal requirements. Breng dat eerst op orde. Overweeg in aanvulling op de lightning deals om coupons in te zetten die voor alle klanten gelden en niet alleen voor Prime-leden. Zo breid je je doelgroep tijdens Prime Day nog een beetje uit en creëer je een breder bereik.

 

Opening van het seizoen

Geen zorgen als je het idee hebt nog niet klaar te zijn voor Prime Day. Met deze hacks kun je al snelle verbeteringen doorvoeren die zich zeker uitbetalen op 21 en 22 juni! En als je dan toch aan het optimaliseren bent, let dan ook alvast op de feestdagen vanaf het najaar. Voor je het weet staan Black Friday, Cyber Monday, Singles Day, Sinterklaas en kerst voor de deur. Daar wil je natuurlijk het meeste uit halen!

Kun je wel wat hulp gebruiken met de voorbereidingen voor Prime Day en de aankomende feestdagen? Bij VNDR. ben je aan het goede adres! Wij helpen je met het vergroten van je omzet; jaarrond, maar ook tijdens het cadeau-hoogseizoen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

get in touch