How-to: bereik creëren met Amazon SEO

Eileen Bosman
Content Specialist
get in touch

Met de miljoenen producten die op Amazon verkocht worden, lijkt zichtbaarheid bijna een mission impossible. “Lijkt”, want er zijn genoeg manieren om toch bovenaan de zoekresultaten te komen. Content speelt hier een belangrijke rol in. Van SEO tot contentoptimalisatie en reviews; wanneer je de puzzel compleet maakt, heb je binnen de kortste keren een goede basis zodat je op de eerste zoekresultatenpagina kunt schitteren!

 

Het Amazon A9 algoritme

Om te begrijpen hoe Amazon de zoekresultaten indeelt, is enig begrip van het A9 algoritme wel handig. Het uitgangspunt van de marketplace is klanttevredenheid. Daarom checkt het algoritme niet alleen op of je de meest relevante keywords gebruikt, maar of deze in het algemeen goed passen bij de specifieke wensen van de klant en voldoen aan de kritische eisen van het algoritme.

Stel, je hebt een webshop met huishoudelijke artikelen. Je hebt grondig keyword research gedaan en deze op de juiste plekken netjes doorgevoerd. Waar je alleen niet aan hebt gedacht, is het uploaden van high-res productfoto’s, heldere beschrijvingen en het stimuleren van goede reviews. Klanten die dus op jouw pagina landen, vertrekken net zo snel weer zonder iets te kopen. Het Amazon algoritme merkt dat op, want de performance van producten wordt gemeten door click-through-rate (CTR), conversion rate (CR) en sales. Scoor je daar slecht op, dan verlaagt Amazon je ranking. Het is dus essentieel voor het algoritme om het complete plaatje op orde te hebben.

 

Amazon SEO: zoekwoorden zijn key

Voordat je overgaat op algemene factoren die bijdragen aan je vindbaarheid is het zaak je SEO op orde te hebben. De eerste stap van Amazon is om alle producten te filteren die niet relevant zijn voor de zoekopdracht van potentiële klanten. Dat doen ze door naar de zoekwoorden te kijken. Als de content op je productpagina geen keywords van de zoekopdracht bevat, kan het vrijwel onmogelijk organisch verschijnen in de zoekresultaten.

Focus je niet alleen op de korte SEO-termen, maar let ook op de long-tail keywords. Aangezien Amazon gebruikers vaak al de koopintentie hebben, weten ze waar ze naar zoeken en zoeken ze vaker op specifieke woorden. Dat betekent dus dat hun zoekopdrachten vaak wat gedetailleerder en uitgebreider zijn.

 

Doe zoekwoordenonderzoek

Jij kunt misschien denken dat ‘handgeweven tapijt’ een term is die het product goed omschrijft, maar een klant zou zomaar eens kunnen zoeken op ‘laagpolig tapijt’. Wanneer je vasthoudt aan je eigen inzichten, loop je waarschijnlijk zichtbaarheid mis. Beter is het om zoekwoordenonderzoek te doen en uit te vinden waar echt op gezocht wordt. Daar pas je je productomschrijvingen op aan.

Een manier om uit te vinden welke zoekwoorden goed scoren, is door zelf te zoeken op de producten die je verkoopt. Door een start te maken in de zoekbalk volgt er een suggestie van Amazon van woorden die klanten vaak gebruiken. Daarnaast is het een goed idee om bij de concurrentie te spieken om te kijken welke woorden zij hanteren. Klantreviews zijn daar ook heel geschikt voor. Ook bestaan er (betaalde) tools die je helpen bij het overzicht.

 

Waar moet je op letten?

Als je eenmaal weet welke zoekwoorden je moet gebruiken, is het natuurlijk de vraag waar je deze het beste kunt verwerken. Zorg ervoor dat je de juiste zoekwoorden in de volgende onderdelen plaatst:

  • Producttitel
  • Overzichtelijke bulletpoints
  • Productomschrijving
  • Aanvullende productinformatie

Let er hierbij op dat je alle noodzakelijke informatie die nodig is voor een aankoopbeslissing in de omschrijving hebt staan. Informeer de klant. Daarna ga je over tot overtuigend schrijven om te verkopen. Highlight de USP’s en vertel welke voordelen het de klant oplevert. Vervolgens is het slim om nog in overzichtelijke bulletpoints de belangrijkste features te belichten, zodat de tekst scanbaar is. Besef dat enkele zoekwoorden in de productomschrijving niet bijdragen aan je vindbaarheid. Dit geldt wel voor twee of meerdere woorden die dichtbij elkaar staan (perfect dus voor je long-tail keywords) of als klanten zoeken op een term die in de productomschrijving staat plus tenminste twee andere keywords uit andere velden (denk aan bulletpoints en backend keywords).

Tip: Houd je aan de stijlgids die Amazon heeft voor bepaalde productcategorieën. Doe je dat niet, dan kan Amazon je product lager ranken.

 

Waar hoef je niet op te letten?

Wat je niet hoeft te doen bij het invullen van je content is het herhalen van keywords. Dit laat geen positiever effect zien op de ranking. Gebruik je schaarse ruimte voor het toevoegen van meer relevante keywords. Diversiteit is belangrijker dan herhaling!

Daarnaast is het niet nodig om onderscheid te maken tussen enkelvoud en meervoud, maakt het niet uit of je woorden met of zonder hoofdletters invoert, of specifieke leestekens als een umlaut of andere accenten toevoegt. Sterker nog, kleine typefouten worden automatisch meegenomen onder de correcte spelling. Het is dus niet nodig om rekening te houden met de spelfouten van je klanten.

 

Contentoptimalisatie algemeen

Amazon SEO valt niet los te zien van hoe je product verkoopt. Je kunt nog zoveel keywords verstoppen in je content, als het vervolgens onleesbaar is, verkoop je niets en is al die moeite verloren. Optimale content is dus een combinatie tussen de juiste zoekwoorden en content die converteert. Gelukkig biedt Amazon verschillende manieren om je conversie te vergroten, zodat deze indirect je SEO weer stimuleren.

  • A+ Content is een content feature die je uitgebreide mogelijkheden geven om je pagina’s te optimaliseren. Het biedt meer ruimte voor je merkverhaal, aansprekende fotografie, video’s, en uitgebreide productomschrijvingen. Deze content wordt niet geïndexeerd door Amazon en verhoogt dus niet direct je zichtbaarheid in de zoekresultaten. Wel verhoogt het indirect je rankings, omdat de verbeteringen leiden tot een hogere conversie, meer sales en minder retouren.
  • Vergeet de reviews niet. Wist je dat negentig procent van de consumenten zijn of haar keuze laat afhangen van positieve productreviews? Amazon vindt het dus heel belangrijk dat deze goed zijn en laat hun algoritme reviews tracken om de populariteit te bepalen. Zijn die van jou goed? Dan kom je betrouwbaarder over voor klanten en rankt Amazon je hoger dan de concurrentie.
  • Contentoptimalisatie is een voorwaarde voor andere services die hierop aansluiten, zoals paid advertising campagnes. Als een advertentie gelinkt is aan een productpagina die niet geoptimaliseerd is, dan is de kans klein dat deze converteert tot een verkoop. Zonde van je budget! Maar de grootste rol in advertenties is weggelegd voor relevantie. Dat betekent in veel gevallen dat Amazon je advertentie alleen toont als jouw productpagina ook de juiste keywords bevatten. Pay-per-click (PPC) campagnes werken daarom alleen als je in zowel je advertenties als de omschrijvingen de relevante zoekwoorden opneemt.
  • Alle extra traffic die je kunt genereren, is mooi meegenomen. Het heeft dus zeker zin om vanuit externe sites door te linken naar je productpagina of brandstore op Amazon.

 

De succesformule

Je kunt SEO op Amazon niet los zien van een reeks opvolgende diensten die de marketplace biedt. Zie het op orde krijgen van SEO als een mooi uitgangspunt bij het optimaliseren van je content in het algemeen. Je vervolgt met advertentiecampagnes om je sales een boost te geven, zodat deze indirect je organische ranking weer verstevigen. Het een kan niet zonder het ander. En dat is misschien een flinke klus wat betreft uitzoeken en op orde krijgen, maar daar helpt VNDR. je natuurlijk graag bij. Check onze SEO & Content servicepagina als je wilt weten wat we voor jou kunnen betekenen!

get in touch