Het hoe, wat en waarom van Amazon Brand Registry

Tim Schweig
Amazon Specialist
get in touch

Wanneer jij met je merk staat voor kwaliteit en dat wilt garanderen, is het schadelijk als er namaakproducten in omloop zijn die dat teniet doen. Net als op een toeristenmarkt in je favoriete vakantieland zijn er ook op marketplaces heel veel knock-offs te koop. Daarnaast is het nauwelijks na te gaan wie jouw producten verkoopt, op welke manier en of ze dus authentiek zijn. Gelukkig is er het Amazon Brand Registry; de manier om je merk op te bouwen en te beschermen. Zo kun je je klanten nog beter begeleiden bij het maken van de juiste keuze.

 

Bescherm je intellectuele eigendom

In een notendop is Amazon’s Brand Registry een tool dat merkeigenaren erkent op Amazon. Het helpt hen bij het beschermen van hun productcontent en het intellectuele eigendom. Daar hebben ze dan ook een gespecialiseerd team op gezet waarmee je contact op kan nemen als het gaat om inbreuk op intellectueel eigendom, schendingen van beleid, problemen met listings en technische issues.

Het gaat bij Brand Registry trouwens niet alleen om problemen, maar ook om oplossingen. Zo is het programma er ook om verkopers toegang te geven tot marketing programma’s waarmee je je merk kunt versterken. Denk hierbij aan A+ Content en Amazon Brandstores.

 

De real deal

Je wilt natuurlijk dat klanten een goed beeld hebben van je merk en daar tevreden over zijn. Maar wanneer ze jouw zogenaamde producten kopen via een reseller die of geen goede dienstverlening levert of een namaakproduct aanbiedt, dan krijgen kopers direct een slechte ervaring en associatie met jouw merk. Dankzij Brand registry kun je dit met bepaalde features beter voor jezelf inrichten waardoor je de authenticiteit bevestigt. Dit moet mensen motiveren om bij jou te kopen voor de real deal.

Waar de features van Amazon’s Brand Registry bij helpen:

  • Concurrenten stoppen bij het veranderen en/of saboteren van je content in listings.
  • Maakt het makkelijker om inbreuk op intellectueel eigendom op te sporen en te melden.
  • Als iemand een onjuiste claim wegens inbreuk op intellectueel eigendom indient, is het makkelijker deze in te laten trekken.
  • Los listing problemen sneller op dankzij hulp van een speciaal ingericht team dat beter weet hoe ze je moeten helpen dan Seller Support.
  • Showcase je merk op Amazon dankzij A+ Content en Amazon Brandstore.
  • Activeer extra advertising features als Sponsored Brands & Sponsored Display

Fijn om te weten is dat je meldingen niet verloren gaan nadat het is opgelost. Amazon gebruikt deze namelijk om hun algoritmes te trainen. Hoe meer input over je merk je in Brand Registry zet, hoe slimmer de algoritmes. Dat betekent dat ze op den duur automatisch listings kunnen signaleren die je trademark termen gebruiken, maar niet jouw merk zijn. Dat geldt ook voor afbeeldingen van nepproducten met jouw logo en verkopers die producten verzenden vanuit landen waar jij niet gevestigd bent als fabrikant of distributeur. Hoe meer misstanden je dus aankaart, hoe beter de algoritmes worden en hoe minder jij in de toekomst handmatig melding hoeft te doen

 

Brand Registry opzetten

Klinkt Brand Registry je als muziek in de oren? Je kunt er zelf eenvoudig gebruik van maken! De precieze voorwaarden verschillen per land, maar wat sowieso nodig is:

  1. Een actief, geregistreerd handelsmerk in het land waar je actief bent (zoals vermeld op je product of verpakking).
  2. Je moet kunnen verifiëren dat jij de eigenaar van de merkrechten bent via de weergegeven contactgegevens die op je handelsmerkregistratie staan.
  3. Een Amazon account (Seller Central of Vendor Central).

Wil je verder met Brand Registry? Je kunt beginnen op Amazon. Daar kies je uit twaalf landen waar je je wilt registreren en word je doorgeleid naar de Amazon pagina voor dat land. Naast de bovenstaande drie voorwaarden zijn er ook nog andere zaken waarin je Amazon moet voorzien:

  • Afbeeldingen van het logo.
  • Afbeeldingen van producten en verpakking waarop het geregistreerde merknaam staat. Als het product zelf niet branded is, dan moet de verpakking dat zijn.
  • Een lijst van productcategorieën (zoals kleding, sport, elektronica) waarin het merk vermeld is.
  • Een lijst van landen waar het product gemaakt en gedistribueerd wordt.

Het fijne is dat aanmelden voor Brand Registry gratis is. Daarbij moet wel gezegd worden dat er kosten zijn voor het registreren van je trademark in alle relevante landen.

 

Werk aan vertrouwen

Het is zonde om veel tijd en energie te steken in het neerzetten van je merk als externe partijen dat weer teniet doen. Daarom is het echt de moeite waard om wat extra aandacht te geven aan het bouwen van vertrouwen bij je klanten. Door met Amazon’s Brand Registry aan de slag te gaan, verzeker je je merk van authenticiteit en de beste service voor mogelijke kopers. Wil je meer advies over Brand Registry of over hoe je je business het beste via Amazon kunt laten groeien? Neem geheel vrijblijvend contact op met VNDR. en we kijken samen hoe we jouw ambities waar kunnen maken!

get in touch