Niets is wat het lijkt: (bijna) alles op Amazon is een ad

Eileen Bosman
Content Specialist
get in touch

De gemiddelde Nederlander ziet meer dan 5000 commerciële uitingen per dag; van bushokjesreclame tot sponsored posts online. En scroll je even door Amazon? Dan weet je zeker dat je aan dat aantal komt. Waar de marketplace initieel bekend werd met het personaliseren van de customer journey dankzij slimme algoritmes, focust het zich nu voornamelijk op adverteren. In feite is alles een ad op Amazon. Aan jou als verkoper om hier je voordeel uit te halen.

Je kent ze wel, de suggesties als je op zoek bent naar bepaalde producten via Amazon; ‘vaak samen gekocht’, ‘anderen bekeken ook’, ‘in dezelfde stijl’ en ga zo maar door. Amazon was een trailblazer op het gebied van persoonlijke aanbevelingen gestuurd door je voorkeuren. In 2003 prezen Amazon onderzoekers zichzelf nog voor het gebruik van het unieke algoritme dat gepersonaliseerde content kon tonen. Op deze manier creëerde amazon een geheel unieke customer experience.

 

Verdwijnen van organische zichtbaarheid

Natuurlijk is deze personalisatie gericht op het stimuleren van verkoop. Toch zit er ergens wel informatieve of inspirationele waarde in. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een televisie, zijn aanbevolen reviews heel handig. Of je zoekt een eettafel. De kans is groot dat je bijbehorende stoelen nodig hebt. Je kunt dan sfeerbeelden laten zien van een eethoek en die stoelen tonen als ‘vaak samen gekocht’ of ‘op deze afbeelding te koop’.

Voor verkopers op Amazon zijn de algoritmes enorm voordelig als je naast adverteren ook organisch bereik wilt realiseren. Goede reviews, en mooie en relevante content stimuleren organische zichtbaarheid. Worden de suggesties voornamelijk ingegeven door advertenties, dan verdwijnt die organische zichtbaarheid langzaam maar zeker.

Wat je nu ziet gebeuren, is dat call to actions als ‘sponsored products gerelateerd aan dit item’, vier sterren en hoger’, en ‘merken passend bij deze categorie op Amazon’ de organische call to actions als ‘klanten kochten ook’ en ‘klanten bekeken ook’ volledig vervangen. De enige sponsorvrije aanbeveling die nog overeind staat is de ‘vaak samen gekocht’. Het lijkt een kwestie van tijd voor ook die vervangen wordt voor een gesponsorde variant daarop.

Nu Amazon wegstapt van het algoritme dat klanten voorheen hielp met keuzes maken op basis van reviews en soortgelijke producten, leiden ads de customer journey. Niet alleen op Amazon, ook andere retailers volgen deze manier. Zichtbaarheid koop je, die verdien je niet per se.

 

Inkomsten vs. de customer journey

Vanzelfsprekend plukt Amazon de vruchten van deze advertentiefocus. Het verdiende meer dan 20 miljard dollar aan advertenties in 2020. Een fijne inkomstenbron, maar niet helemaal in lijn met de filosofie van Amazon waarin de klant (en zijn of haar journey) centraal staat. Deze krijgt overal ads te zien; van de product detail pagina’s tot de product search resultaten. Ja, ook laatstgenoemde zijn nu overladen met ads, editorial content en gesponsorde suggesties in plaats van de beste match.

Dat houdt ook in dat innovatie op het gebied van de customer journey – waar Amazon ooit zo’n voorloper in was – uitblijft. De prioriteit ligt niet meer op de optimale ervaring, maar op de optimale omzet, de vele kliks. Voor bedrijven op Amazon betekent dit dat een slimme advertentiestrategie (en uitvoering!) onvermijdelijk is. Waar organisch bereik en sponsored content elkaar voorheen versterkten, ligt de nadruk nu toch echt op ads. Daar komt je traffic vandaan.

 

Hoe nu verder als verkoper op Amazon?

Een logische vraag. Voor degenen die denken: ik laat Amazon dan maar achterwege. Doe het niet! Amazon Sponsored Ads zijn (waarschijnlijk nu juist meer dan ooit) enorm goed voor het genereren van sales. Ze waren al essentieel voor je overall performance en die waarde wordt alleen maar groter. Bovendien heeft Amazon advertising nog wat andere voordelen:

  • Wanneer je een nieuw product lanceert zijn ads onmisbaar om tractie te genereren, waardoor je voor je nieuwe product veel zichtbaarheid creëert en conversie stimuleert;
  • een groter internationaal bereik. Met de juiste targeting zorg je ervoor dat de ads de juiste doelgroepen bereikt;
  • heel veel data. Zo leer je meer over je klanten en kun je gerichter verkopen;
  • Amazon’s Demand Side Platform (DSP) maakt het mogelijk om geautomatiseerd display en video ads in te kopen;
  • daarnaast kun je met DSP snel ads creëren die je direct naar een Amazon listing kunt leiden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google ads die traffic naar een website leidt. Sellers kunnen via DSP hun ads op Amazon plaatsen, maar ook op websites van derden.

 

Meer controle over je bereik

Aan de ene kant is het jammer dat het kleine beetje organische zichtbaarheid op Amazon baan moet maken voor ads. Aan de andere kant is het zo dat zonder gedegen advertentiestrategie je al niet heel ver kwam op Amazon. Tijd dus om je extra te verdiepen in hoe je het meeste uit je advertenties kunt halen om zo je omzet te verhogen. In zekere zin ben je niet meer overgeleverd aan het algoritme van Amazon, maar kun je met de juiste invulling de juiste doelgroepen bereiken.

Meer weten over hoe jij met behulp van ads je sales een boost kan geven? De advertising specialisten van VNDR. helpen je graag!

get in touch