Meeliften op het succes van Amazon

Lucas Koren
Marketplace Specialist
get in touch

In vrijwel ieder land waar Amazon voet aan de grond zette, werd de e-commerce-gigant marktleider. Met de intrede van de marketplace in Nederland, zal ook ons retaillandschap opgeschud worden. Dat betekent serieuze concurrentie voor bol.com en Coolblue, maar vooral ook interessante uitdagingen voor online retailers die via Amazon nieuwe doelgroepen kunnen aanboren en hun omzet aanzienlijk kunnen vergroten. Amazon biedt kansen.

Amazon is al sinds november 2017 op de Nederlandse markt actief. Dat het bedrijf uiteindelijk zou landen in ons kikkerlandje werd duidelijk met de kleine stappen die het zette: je kon betalen met iDeal op Amazon.de, een gedeelte van de site was beschikbaar in het Nederlands alsook de app. Toch zijn de mogelijkheden van Amazon via Duitsland beperkter, waardoor veel Nederlandse consumenten voor nu nog de voorkeur geven aan het vertrouwde bol.com en Coolblue. Maar hoe lang duurt dat nog? Amazon is coming.

 

Vergroot eenvoudig je bereik

Omdat de Amerikaanse marketplace zo’n groot bereik heeft en grensoverschrijdend opereert, is het aantrekkelijk voor Nederlandse fabrikanten en retailers om op deze manier nieuwe doelgroepen aan te spreken, zelfs voor de kleinere spelers. Een stap zetten richting het buitenland wordt zo een stuk eenvoudiger en toegankelijker. Bovendien kun je dankzij Fulfillment by Amazon voor een relatief lage prijs je producten opslaan in Amazon magazijnen met de mogelijkheid dat de marketplace alle orders en verzendingen regelt.

Voor grotere merken is een vendor account aantrekkelijk. In plaats van dat je een verkoper bent op de marketplace, ben je een leverancier. Dat betekent dat je je producten aan Amazon verkoopt en niet aan de consument. En daar kleven weer voordelen aan. Zo krijg je meer opties als extra adverteermogelijkheden en de mogelijkheid gebruik te maken van premium A+ content. Het nadeel van het vendor account is wel dat je geen zeggenschap meer hebt over de prijzen en je afhankelijk bent van de orders van Amazon. In feite kan iedere retailer een seller account opstellen. Een vendor account krijg je daarentegen alleen op uitnodiging.

Meer informatie omtrent sellers en vendors lees je in onze story Amazon hybride model: seller X vendor X hybrid.

 

Marketing via Amazon

Amazon is gigantisch en de concurrentie is enorm. Boven de massa uitstijgen is dus een behoorlijke uitdaging en dat gaat zeker niet alleen organisch. Zonder gerichte advertenties kom je zeer moeilijk in beeld. Wil je je seller ranking boosten dan heb je verkopen en vooral reviews nodig, maar je positionering in het begin is sowieso laag. Door Sponsored Products in te zetten, kun je al een boost geven aan je product rankings. Investeer in Amazon Marketing en pluk de vruchten ervan. Het is de moeite waard, want het publiek dat je bereikt is enorm. Ga maar na: in 2019 heeft 84% van de Duitsers één of meerdere keren iets van Amazon besteld. Als Nederlandse consumenten net zo enthousiast zijn, is het links laten liggen van Amazon een gemiste kans op het vergroten van je omzet.

Het onder de knie krijgen van Amazon marketing is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Voor wie heer en meester op Amazon wil worden is hulp inschakelen van experts geen overbodige luxe. Al meerdere spelers zijn opgestaan om leveranciers (vendors) en wederverkopers (sellers) bij de te staan bij het inrichten van hun inventaris, advertenties, strategie, SEO en de combinatie daarvan. Er zijn veel bijzondere regels waarmee rekening gehouden moet worden. De kansen en mogelijkheden zijn er zeker, maar enige verdieping is wel een vereiste voor succes.

 

En nu?

Gezien de marktdominantie van Amazon in andere landen is het vrij zeker dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het Nederland heeft veroverd. We kunnen de komst van de marketplace met argusogen bekijken, maar profiteren van de kansen en mogelijkheden is een slimmere zet. Zeker omdat het bedrijf Amazon groter is dan de marketplace zelf. Via verschillende manieren, platformen en kanalen weet de commercespeler door te dringen tot de dagelijkse levens van het publiek. Dankzij onder andere de voice-assistant Alexa, het Prime-abonnement – waaronder de streamingdienst Prime Video en de koopjesdag Prime Day vallen – en vele technologische innovaties raakt de retailgigant meerdere fases in de customer journey met merkloyaliteit als gevolg. Amazon is onvermijdelijk. Gun jezelf daarom een voorsprong en lift mee op het succes van ‘s werelds meest succesvolle marketplace.

get in touch