De logistiek van Amazon: welke kies je?

Tim Schweig
Amazon Specialist
get in touch

Als je begint met verkopen op Amazon moet je nadenken over welke producten je gaat verkoopt en hoe je bovenaan de zoekresultaten raakt. Maar een andere essentiële vraag wordt ‘achter de schermen’ relevant: hoe richt je je logistiek in? Als je kiest voor Fulfilment by Amazon (FBA) zijn er drie opties: European Fulfilment Network (EFN), Multi-Country Inventory (MCI) en Pan European FBA. We leggen uit wat deze opties betekenen, zodat jij kunt bepalen welke het beste bij jouw bedrijf past.

 

Waarom gebruik maken van Fulfillment by Amazon?

Als je verkoopt op Amazon kan de logistiek van Amazon je enorm ontlasten. Het scheelt een hoop omtrent het verzenden, retourneren en klantenservice. Hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan, zoals kosten voor het opslaan van de producten en fulfillment fees. Je kunt daarentegen wel weer rekenen op de uitstekende service die Amazon biedt – waarschijnlijk goedkoper en beter dan je als ondernemer zelf kan bieden.

Daarnaast biedt FBA toegang tot een van de grootste fulfillment netwerken in de wereld. Dit betekent dat je kunt distribueren naar een internationale markt, zonder zelf kostbare tijd te besteden aan hoe je dat moet doen. Zo kun jij je focussen op het laten groeien van je onderneming, zonder dat je je bezig hoeft te houden met de distributie (of iemand daarvoor moet inhuren), klantenservice, internationaal bereik, en het regelen van opslag.

 

European Fulfilment Network

Als je begint met verkopen, is het belangrijk om van te voren te bepalen in welk land je dat wil doen. In dat land komt namelijk je voorraad te liggen. Nederland is daarop de uitzondering overigens, want die voorraad ligt vooralsnog in Duitsland. Stel, je hebt een product waarvan de grootste afzetmarkt Frankrijk is. Dan zorg je voor voldoende voorraad in Frankrijk. Je hebt dan alsnog de mogelijkheid om vanuit dat land te distribueren naar andere landen, maar aangezien de meerderheid in Frankrijk verspreid zal worden, is dat de logische keuze voor je voorraad. Je hebt voor het land van je focus een lokaal btw-nummer nodig (buiten je eigen Nederlandse uiteraard).

Wanneer je streeft naar een internationale afzetmarkt en je geen zin hebt in administratieve zorgen, is het EFN een logische keuze. Dit houdt de bedrijfsvoering en je marketplace account overzichtelijk.

Klinkt goed toch? Natuurlijk zitten er wel haken en ogen aan. Het kan bijvoorbeeld een behoorlijke uitdaging zijn om je voorraad te beheren en je marketing op orde te krijgen voor de verschillende landen. Zo krijg je te maken met cross-border fees als je ervoor kiest om buiten het land van je opslag te verschepen. Daarom is het, zeker voor een beginnende seller, verstandig om te focussen op één afzetmarkt en vanuit daar verder te groeien.

Bovendien is het nu zo dat de Engelse afzetmarkt ook bevoorrading in Engeland vereist. Amazon is namelijk met de ingang van de Brexit sinds 1 januari 2021 niet meer in staat om FBA zendingen tussen de EU en Engeland te doen. Hou dus rekening met deze uitzonderingspositie als Engeland tot de afzetgebieden behoort.

Ben je eenmaal zo ver om internationaal verder te groeien dan kun je ervoor kiezen om in andere landen voorraden aan te leggen, zeker als je merkt dat de afzetmarkt daar snel groeit. In dat geval ga je richting Multi-Country Inventory.

 

Multi-Country Inventory

Weet je de vraag naar jouw product(en) in andere landen? Mooi. Met dat inzicht kun je bepalen of je je voorraad in meerdere landen wilt laten opslaan, zodat je binnen die landsgrenzen makkelijker kunt distribueren. MCI kan je een hoop cross-border fees schelen.

MCI klinkt als een perfecte optie voor bedrijven die al duidelijker in kaart hebben in welke landen de vraag naar hun product(en) het grootst is. Je kunt local presence opbouwen en je focus overzichtelijk verdelen over landen. Dat houdt daarentegen ook in dat je de slagkracht moet hebben om dat te doen. Denk aan marketingkennis per land, native speakers om de content te vertalen (en te creëren!) en natuurlijk de financiële ondersteuning voor het afhandelen van de boekhouding. Je moet namelijk voor elk land een apart BTW-nummer hebben en ik elk land belastingaangifte doen. MCI is daarom vooral relevant voor bedrijven die veel vraag naar hun producten hebben vanuit meer dan één land. Vanuit MCI kun je doorgroeien naar Europese dekking met Pan European FBA.

 

Pan European FBA

Voor grote bedrijven met internationale ambities is Pan European FBA een mooie optie. In dat geval breng je je voorraad onder bij de meeste Europese landen waar Amazon aanwezig is: Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en Tsjechië en betaal je geen crossborder fees. Met Pan European FBA zijn al je producten prime eligible, in welk land je klanten ook zitten. Bovendien stuur je met Pan European FBA je producten naar één land en regelt Amazon de distributie van voorraad over de verschillende landen.

Ook in dit geval geldt dat je rekening moet houden met de Brexit als je in Engeland wilt distribueren. Je hebt daarvoor altijd een aparte voorraad in Engeland nodig. Hoort Engeland dus tot je afzetgebieden, dan verstuur je je voorraad naar één land binnen de EU en nog een aparte batch naar Engeland.

Vanzelfsprekend brengt Pan European FBA weer eigen uitdagingen mee die vooral te maken hebben met schaalgrootte. Voor alle zeven landen heb je een BTW-nummer nodig, moet je apart belastingaangifte doen en is voorraadbeheer een stuk complexer, omdat je natuurlijk alle landen in de gaten moet houden en moet zorgen voor genoeg aanbod. Net als voor MCI geldt ook voor Pan European FBA dat je de slagkracht nodig hebt om je distributie in en vanuit meerdere landen tot een succes te maken. Dat is uiteraard voor beginnende, kleine bedrijven geen optie.

 

Andere logistieke opties

Door de grote groei in online shoppen (mede dankzij COVID-19) heeft Amazon shipment limieten gesteld aan de bevoorrading van (nieuwe) third-party sellers die FBA gebruiken. Dat betekent dus dat je niet zomaar meer grote hoeveelheden producten kan laten opslaan in de Amazon warenhuizen, omdat ze ruimte willen hebben voor alle sellers. Stel, je wilt 1.000 stofzuigers laten opslaan om vanuit daar te laten versturen, dan kan het zomaar eens zo zijn dat Amazon er maar 200 toestaat. Daarom is het goed je te verdiepen in Third Party Logistics (3PL) buiten Amazon. Zo ben je niet 100% afhankelijk van Amazon en kun je toch je klanten tevreden houden.

 

Hoe nu verder?

Welke logistieke optie je kiest, hangt af van het type bedrijf dat je hebt en de ambities die je hanteert. Wil je hierin een gedegen keuze maken, dan is advies inwinnen geen slecht idee. Bij VNDR. denken we graag met je mee en kunnen we je helpen bij het opstellen van een logistieke strategie die je bedrijf vooruit helpt.

get in touch