De duurzame kant van marketplaces

Eileen Bosman
Content Specialist
get in touch

Als het om duurzaamheid gaat, hebben we nog een lange weg te gaan. Dat weten de grote marketplaces ook. Om hun steentje bij te dragen, hebben zowel bol.com als Amazon een speciale labels die laten zien of een product goed voor de planeet is of niet. Zo wordt het voor de consument nog makkelijker om de betere keuze te maken. En dat is belangrijk, want bij maar liefst zes van de tien klanten neemt het vertrouwen in merken toe als het bijdraagt aan de maatschappij. Maar hoe werkt dit nu precies?

 

De vraag naar duurzaamheid

Duurzaamheid speelt een grote rol bij het aanschaffen van een product. Maar dat niet alleen; Generatie Z en Y (de zogeheten Millennials) hechten daarbij ook waarde aan de prijs en of het sociale impact maakt. Van Generatie Z geeft 62% de voorkeur aan het kopen van duurzame merken. 54% geeft tegelijkertijd aan daar ook meer voor te willen betalen. Bij Millennials ligt die bereidwilligheid rond de 50%. En dit is een groeiende groep. Merken zien dat en maken steeds vaker de transitie naar duurzamere producten en productie. Dit alles om tegemoet te komen aan de wensen en belangen van een nieuwe generatie consumenten.

 

Amazon – Climate Pledge Friendly

Deze duurzaamheidstrend is ook de marketplaces niet ontgaan. Zo lanceerde Amazon onlangs hun Climate Pledge Friendly programma waarmee ze het consumenten makkelijker maken om de betere keuze te maken. Hiervoor werken ze samen met 18 zogeheten ‘third-party certifications’ die Amazon helpen om de voorwaarden te scheppen waar producten aan moeten voldoen om als duurzaam erkend te worden.

Merken die aan de duurzaamheidseisen voldoen, krijgen het Climate Pledge Friendly label dat duidelijk te zien is bij de zoekresultaten. Daarnaast wordt er extra informatie gegeven over de manieren waarop een product en/of merk duurzaam is. Ook heeft Amazon een speciaal ingerichte sectie gecreëerd waarin je specifiek kunt shoppen op producten die beter zijn voor de planeet. Wat Amazon tegelijkertijd in het leven geroepen heeft, is het Compact by Design certificaat. Dit stimuleert merken om producten efficiënter en verpakkingen beter te ontwikkelen met als gevolg de CO2 uitstoot te verminderen.

 

De ambities van Amazon

Volgens oprichter en CEO Jeff Bezos is Climate Pledge Friendly een eenvoudige manier voor klanten om duurzame producten te ontdekken die de wereld beschermen. Amazon wilt op deze wijze niet alleen klanten stimuleren de betere keuze te maken, maar ook merken wil aansporen om hun producten te verduurzamen. En dat is belangrijk, want het bedrijf heeft ambitieuze doelstellingen: CO2 neutraal zijn in 2040, tien jaar eerder dan het Parijs Akkoord. Nu al werkt Amazon aan het verduurzamen van activiteiten door te streven naar 100% hernieuwbare energie tegen 2025. Ook is het van plan om 100 miljoen dollar in herbebossingsprojecten te steken en lanceert Amazon het Climate Pledge Fund; een fonds van twee miljard dollar om te investeren in bedrijven waarvan de producten en diensten bijdragen aan de overgang van een economie waar de uitstoot van schadelijke gassen minimaal is.

 

Bol.com – voor elk soort een label

Niet alleen Amazon besteedt aandacht aan duurzaamheid. Ook de grootste marketplace van Nederland, bol.com, heeft verschillende labels om aan te geven waar het aangeboden product aan voldoet. Dat varieert van een algemeen milieukeurmerk, tot fairtade en organisaties voor een betere wereld (B-Corp). Elk label kent eigen voorwaarden om aan te voldoen. Deze labels kun je in je zoektocht naar de beste producten weer gebruiken als filter, maar je kunt ook direct starten op de speciaal ingerichte duurzaamheidspagina. Dit trekken ze in 2022 nog wat verder door dan voor elk artikel een duurzamer alternatief te laten zien en die producten sowieso meer zichtbaarheid te geven.

 

De ambities van bol.com

Ook bol.com heeft daad bij woord gevoegd en werkt hard aan hun ambitie om de marketplace in 2025 klimaatneutraal te hebben. Hoe ze dat doen? Door hun directe voetafdruk terug te brengen tot 0 gram CO2-uitstoot. Nu al zijn de gebouwen van bol.com voorzien van 100% lokale wind- en zonne-energie. Daarnaast werken ze hard aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot in de logistiek; met zuinige pakketten en bezorgpunten om minder te rijden. Ook stimuleert bol.com partners en verkopers om mee te liften op hun duurzame logistiek.

Ook de slogan ‘de winkel van ons allemaal’ neemt bol.com heel serieus. Daarom heeft de marketplace de bol.com bollebozen opgericht. Dit netwerk van collega’s, partners en maatschappelijke organisaties zet projecten en activiteiten op die gericht zijn op het verbeteren van de taal- en digitale vaardigheid van Nederlandse en Belgische kinderen.

 

Hoe nu verder?

Duurzaamheidslabels zijn niet alleen belangrijk voor de wereld, maar ook voor je merk als je voldoet aan de voorwaarden. Als je het verschil wilt maken en op wilt vallen voor mensen die de betere keuze willen maken, is het toevoegen van zo’n keurmerk geen optie, maar een must. Nieuwsgierig hoe jij de transitie kunt maken naar een duurzamer product of wil je dit in je voordeel laten werken? Neem gerust contact op met VNDR. We helpen je graag!

get in touch